ro
en
Fermele Moraru
Articole Se poate "vopsi" puiul? De ce Puiul Gospodarului și Pui de Curte au carnea galbenă?

Puii din gamele Puiul Gospodarului și Pui de Curte au carnea de culoare galbenă naturală, determinată de mai mulți factori:


• provin din păsări de rasă de creștere lentă, Hubbard JA 57 Ki. Această rasă are caracteristic penajul roșu și pielea galbenă în mod natural, după cum se prezintă și în fișa de prezentare a păsărilor oferită de furnizor;
• păsările sunt crescute în sisteme superioare de creștere: densitate scăzută, cu acces în aer liber, cu timp de creștere îndelungat etc. Acest lucru determină o carne mai consistentă și mai gustoasă, cu fibre musculare pronunțate;
• alimentația păsărilor constă în cel puțin 75% cereale, în majoritate porumb, care conferă cărnii o culoare mai galbenă.

 

Se poate îngălbeni artificial carnea de pui?

Puii nu se vopsesc. Există două moduri de îngălbenire a cărnii de pui:


Natural, datorită rasei de păsări (în general puii cu penaj colorat), iar pigmentul de culoare poate fi intensificat prin hrană bogată în cereale de porumb sau alte plante care conțin xantofile. De menționat că pe lângă porumb, mai sunt și alte plante care conțin coloranți naturali, spre exemplu lucerna (care are rol în întărirea granulei de furaj) sau praf obținut din păpădie (cu rol în creșterea imunității păsărilor).

Artificial, prin alimentația păsărilor îmbogățită cu produse de origine naturală sau sintetică, cu rol în a stimula îngălbenirea pigmentului pielii.

Așadar, intensitatea culorii cărnii de pui poate fi influențată de rasa, vârsta sau dieta de furajare și tipul de coloranți folosiți în alimentația păsărilor. Dacă pasărea este crescută rapid până în 42 de zile, chiar și cu o dietă formulată pe bază de cereale cu porumb, nu poate avea pielea galbenă decât doar ajustată prin îmbogățirea furajului cu colorant natural sau artificial.

De ce se detașează culoarea de pe pui prin frecare cu apă caldă prin metoda buretele?
De ce se detașează culoarea de pe pui prin frecare cu apă caldă prin metoda buretele?

Pielea este compusă din mai multe straturi, epiderma fiind stratul superficial de la suprafața pielii care conține cea mai mare parte din pigmenții colorați. Prin înfierbântarea apei la peste 55 de grade Celsius, epiderma se detașează de pe suprafața pielii (același proces ca și parlirea șoriciului), suferind astfel un proces de decolorare.

Fermele Moraru

Abonează-te la newsletterul nostru și vei fi primul care află de noutățile noastre!

Contact

Lipovăț, Jud. Vaslui
România 737335


Tel.: 0235.311.329
Email: contact@morandicom.ro