Regiunea Vasluiului a fost de milenii o zonă agrară şi de creştere a animalelor (mai ales păsări de curte), fapt care a determinat modul de alimentaţie a băștinașilor.

Pentru bucătăria tradiţională, metodele de preparare sunt: frigerea, fierberea, prăjirea, coacerea.

Alimentaţia tradiţională în satele vasluiene impune o clasificare a mancărurilor în funcţie de anumite sărbători, posturi sau ocazii, cînd acestea se prepară în mod special şi în cantităţi mai mari. La evenimentele importante din viaţa omului, cum sunt botezul, nunta, înmormîntarea şi sărbătorile calendaristice se pregătesc mâncăruri speciale, gustoase, apetisante şi variate, care corespund tradiţiilor locului.

Unele bucate sînt folosite ca atribute la realizarea unor ritualuri (ex. ouăle vopsite şi decorate cu ocazia Paştelui, găina dansată la nuntă etc).

Gustul natural de acasa

Gustul natural de acasa

Se pregătesc în special:

  • mâncăruri reci: răcituri, pastramă, jambon, rulade, salate, icre de vânătă, ardei copţi, diferite coșuleţe cu brânză şi usturoi, peşte umplut etc.;
  • mâncăruri calde: sarmale, pârjoale, fripturi, cighiri, găini umplute etc.;
  • un număr mare şi variat de prăjituri de casă şi plăcinte, miere cu nucă, mere coapte etc.