Tainele bucatelor - Ouăle de Sfintele Paşti, vopsite natural în fel şi fel de culori!

Acum mulţi, mulţi ani, pe când bunicile noastre nu aveau acces la vopseaua de ouă din comerţ, se descurcau cu… ce aveau prin curte, grădină şi prin cămară. Astfel, obţineau culori diverse pentru a umple masa de Paşti cu cele mai vesele ouă. De la roşu aprins, până la verde şi galben, culori care se regăsesc şi acum pe rafturile magazinelor, obţinute, însă, din legume, fructe sau condimente.

Am umblat la sertarul cu secretele bunicii şi am împrumutat câteva reţete pe care le împărtăşim cu voi.

589ddd471ceb09d56e72fdb19e1fb378

  • Ouăle roşii se obţin din trei linguri de paprika sau suc de sfeclă, lăsate peste noapte în lichidul roşu obţinut de la fierberea sfeclei.
  • Pentru culoarea galben, folosim şofran de India, pe care îl adăugăm în apă de la robinet şi peste care introdusem ouăle, lăsându-le minim 30 de minute.
  • Pentru verde, folosim spanac sau…iarbă. Spanacul nu trebuie să fie proaspăt. Dacă se foloseşte proaspăt, verdele nu va fi aşa cum vă aşteptaţi.
  • Pentru culoarea mov, folosiţi afine. Aceasta este cea mai simplă metodă prin care puteţi vopsi ouăle de Paşte. Dacă vreţi un mov intens, doar zdrobiţi afineşe de coaja oului fiert. Dacă nu, fierbeţi afinele timp de 30 de minute, apoi introduceţi ouăle şi le lăsaţi cel puţin 30 de minute.
  • Pentru portocaliu deschis, puteţi folosi cojile de ceapă. Ouăle se fierb împreună cu ceapa şi după fierbere, se mai lasă în apă timp de 20-25 de minute.
  • Varza albă sau roşie, o puteţi folosi pentru a obţine ouă albastre.

Voi ce  secrete cunoaşteţi pentru a colora ouăle de Paşti?