Sfoară în ţară - Ce pui pe masa de Craciun?

Este perioada in care toate gospodinele se pregatesc si isi fac liste pentru masa de Craciun. Suntem foarte curios ice pui pe masa de Craciun. Daca nu ai idei, avem noi cateva. Retet cu pui, asa cum v-am obisnuit!

Traditia este cea mai frumoasa. Pentru a nu fi pierduta, an de an, e nevoie de a o aduce atat pe masa de Craciun, cat si in sufletele noastre.

Pe langa delicioasele feluri de mancare, timpul petrecut alaturi de cei dragi, colindele cantate de cei mici si bucuria lor in dimineata de Craciun, sunt ingredientele perfecte pentru zile magice!

In cazul in care nu ai idei pentru masa de Craciun, iata 3 retete delicioase, bune de incercat!

Pui umplut cu sarmale

Una din cele mai apreciate retete de pe blogul nostrum, puiul umplut cu sarmale, este rapid de facut si foarte gustos.

Ingrediente:

  • Un pui intreg – 1,5-2 kg,
  • 1 pahar orez,
  • 1  morcov,
  • 2-3 cepe,
  • 1 lingura pasta de rosii,
  • sare,
  • piper negru macinat,
  • 2 linguri verdeata taiata,
  • ½ pahar ulei vegetal,
  • 20 -25 frunze tinere de vita-de-vie proaspete sau murate.

Mod de preparare:
Puiul intreg pregatit se taie pe stern, se indeparteaza coastele si coloana vertebrala, pastrandu-se aripile si picioarele. Saram si piperam puiul pe ambele parti, lasam pe 2-3 ore la rece. Sarmalele se pregatesc fara carne si se lasa sa se raceasca semigata. Se distribuie sarmalele uniform pe carnea de pui marinata, plasata cu pielea in jos, marginile se unesc, si se fixeaza cusatura cu ata sau scobitori. Se da forma puiului, se unge cu ulei si se coace la cuptor cu cusatura in jos timp de 30-40 de minute la 180°C pana este gata.

 

Rulada cu pui si spanac

Ingrediente

 

  • 1 piept de pui dezosat Morandi
  • 250 g spanac congelat
  • 4 felii subţiri de caşcaval
  • 12 felii subţiri de bacon
  • 2 ouă
  • 1 ceapă
  • 1 căţel de usturoi
  • ulei
  • sare
  • piper
  • condimente pentru pui
  • cimbru uscat

Mod de preparare

Se toaca marunt ceapa si usturoiul, se calesc in putin ulei. Se adauga spanacul decongelat si scurs. Se lasa la foc mic amestecand continuu pentru cateva minute, dupa care se adauga putina apa si se lasa sa scada.

Ouale le batem ca pentru omleta si le adaugam in spanacul de pe foc. Omogenizam compozitia si o potrivim de gust cu sare si piper.

Pieptul dezosat il taiem in doi lobi. Pe fiecare il intindem in foaie pe care o condimentam dupa gust, apoi punem cate doua felii de cascaval si umplutura, apoi rulam strans si impachetam in bacon. Fixam cu scobitori si punem rulourile la rumenit intr-o tigaie cu ulei pana capata culoare. Mutam intr-un vas termorezistent si le mai dam la cuptor la foc mediu 10-12 minute.

Pofta buna!

 

Sarmale traditionale de pui

Ingrediente:

  • Carne tocata de pui
  • Ceapa tocata marunt
  • Orez
  • Sunca afumata
  • Suc de rosii
  • Bulion
  • Ulei
  • Oua
  • Malai
  • Sare, piper, verdeata toccata marunt
  • Foi de varza murata

Cum se fac sarmalele moldovenesti?

Ceapa tocata marunt se caleste intr-o tigaie, dupa care adaugam orezul si se caleste si el 5 minute, maxim. Apoi, se ia de pe foc, se adauga carnea tocata de pui, bulionul, ouale, condimentele si verdeata. Pentru a lega bine compozitia, se adauga 2, 3 linguri de malai

Pregatim foile de varza pe un tocator si cu ajutorul unei linguri se umple foaia, se ruleaza si se adauga intr-un vas din ceramica, de preferat. Deasupra se adauga varza tocata marunt si sunca afumata pentru gust. Doua, trei cani cu apa peste si se adauga la cuptor. Dupa trecerea unei jumatati de ora, se adauga si bulionul si apoi se lasa la cuptor aproximativ trei ore.

Pofta buna!

 

Sarbatori Fericite!