4 retete de mujdei pentru gratar

Ce ar fi gratarul romanesc fara un bol zdravan, plin ochi cu mujdei facut de gospodinele casei? Pe unde am umblat, de atatea retete de mujdei diferite am dat. Pentru ca ne place carnea de pui la gratar si tot ce vine alaturi de ea, vrem sa aflam cum si in ce fel o pregatesc si ceilalti. Ce este cel mai important, este cu ce servim aceasta carne de pui la gratar.

Pe langa legumele la gratar, cartofii prajiti, piure sau copti, salata de varza alba, salata verde sau muraturi, mujdeiul este singurul care nu lipseste de la nicio masa unde se va servi gratar.

Am vizitat diverse regiuni ale tarii si am servit masa cu localnicii care ne-au impartasit celebrele lor retete de mujdei delicios. Noi le-am incercat si dorim sa le stiti si voi. Noi va spunem reteta, voi o faceti si ne chemati la gratar. Suna bine?

Sa faceti gratarul mare ca suntem echipa mare!

 

Mujdei Moldovenesc

E al nostru si il servim la fiecare masa unde avem gratar.

Ai nevoie de:

  • Usturoi curatat
  • Rosii coapte
  • Sare
  • Ulei

Cum se face:

  • Se piseaza usturoiul. Este important sa folositi pisalog si nu aparatul de maruntit usturoiul. Cu ajutorul pisalogului reusiti sa scoateti ce este cel mai delicios din acesta. Sucul.
  • Dupa ce l-ati pisat, il veti stropi cu ulei si sare si il frecati pana se transforma intr-o pasta alba. Dup ace ati copt rosiile, le stoarceti tot sucul peste pasta de usturoi si pulpa o tocati marunt si o adaugati in acelasi bol.
  • Amestecati si dupa gust, adaugati si apa.

Pofta buna!

 

Mujdei Dobrogean

Credeati ca cei de la malul marii nu servesc mujdei? Pai la un peste prajit cu mamaliguta nu are cum sa lipseasca acesta.

Aveti nevoie de:

  • Usturoi
  • Sare
  • Rosii coapte/crude
  • Ulei
  • Otet de vin
  • Ardei iute

Cum se face:

  • Se piseaza usturoiul si se freaca bine cu sare si ulei. Rosiile se curate de coaja, se toaca marunt si se adauga peste pasta de usturoi.
  • Ardeiul iute se coace pe o plita si se paseaza alaturi de usturoi si rosii.
  • La final se adauga o lingura de otet fierbinte.

Pofta buna!

 

Mujdei din Muntenia

Si aici se mananca mult mujdei, cam la toate felurile de mancare. Usturoiul se adauga si in felurile de mancare, mai ales in fripturile la cuptor.

Ai nevoie de:

  • Usturoi
  • Sare
  • Ulei
  • Leustean verde
  • Lamaie

Cum se face:

  • Dupa ce ai pisat bine usturoiul, e nevoie de sare si ulei pentru a-l freca si a-l transforma in pasta alba delicioasa. Peste aceasta pasta, adaugati leusteanul proaspat, tocat marunt si continuati sa pasati.
  • La final se adauga putina zeama de lamaie si apa cat doriti.

Pofta buna!

 

Mujdei ardelenesc

Si aici se mananca mujdei, dar mai special si mai gustos, ar zice unii!

Ai nevoie de:

  • Usturoi
  • Otet
  • Sare
  • Miere
  • Smantana grasa
  • Tarhon taiat marunt

Cum se face?

Dupa ce ati pisat usturoiul si ati format pasta celebra, adaugati tarhonul si amestecati, apoi adaugati mierea, smantana si, in final, otetul.

 

Pofta buna!